петък, 15 ноември 2013 г.

Причината за отстъпничеството

Случва се някои народи да бъдат атакувани словесно, със злословие. Това може да продължи десетилетия и векове. Нищо чудно, че немалко хора, родени в тези народи, не издържат на такава тежест. Те усещат, че за да се създаде отрицателен образ на цял народ е необходима голяма сила. Предпочитат да се помирят с тази сила вместо да й противостоят. Затова започват да повтарят злословията - и така дават сигнал, че са на страната на тази сила и против близките си.

Как да се нарече такова поведение? Не е трудно да се каже.

*

Когато кажеш/напишеш, че е нужно да се спазват закони, и че без държава не е възможно да има законност, ти отговарят направо с ругатни срещу България/българския народ.
Трябва да се разбере, че това умонастроение е фашистко. Обявява се - било изрично, било с намеци - че цял един народ "не става".

Ако това се приеме, после ще се приеме и всяко ограничаване на правата на тези хора на основание "че са от този народ". И така - до гетото, изселването и изтреблението на място.

*

При това отстъпниците придобиват удобството да вършат и говорят всякакви неща, а отговорността за това да разпределят върху всички (или даже върху всички други - нали те са само жертви!). Това е все едно някой да донесе битовите си отпадъци в апартамента ти, да ги изсипе на килима, после да снима купчината с телефона си и да публикува снимката с изречението: "Така е в тази страна!"