снимки от София

София в началото на 1944

"Дондуков"
 "Леге" при Археологическия музей Народният театър***

Първите дни на май 2011
***


Из "Патриаршеско и синодално послание до клира и народа на Българската православна църква - Българска патриаршия по повод 1700-годишнината от издаването на Едикта за толерантността (Сердика, 30 април 311 г.)Христос воскресе!

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

В дните след Пасха, когато Църквата с неизмерима радост отново живее с вестта за Христовото възкресение, едно епохално събитие от нейната история ни връща назад в дните на Римската империя, за да ни припомни думите па Спасителя: „Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Защото на този ден, преди точно седемнадесет столетия в старопрестолна Сердика един римски владетел за първи път прояви държавническата мъдрост и добрата воля да признае безсмислието и пълния неуспех на всички опити за борба против Църквата на Живия Бог - против Църквата, за която апостолът написа, че Сам Бог „си придоби със Своята кръв" (Деян. 20:28). На този ден един император за първи път намери сили да признае поражението на своята империя и да открехне вратата към нов славен период от земната история на Църквата. Период, в който тя, вече необезпокоявана от преследвания, да продължи да благовести радостната вест за изкуплението и спасението на човешкия род.

Този човек е август Гай Галерий Валерий Максимиан, а издаденият от него указ е останал в историята като „Едикт за толерантността". Знаково значение има фактът, че това прави именно Галерий - човекът, спечелил си със своите действия печалната слава на един от най-жестоките гонители на християнството...

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=44268около Великден 2011

***


Котки
Няма коментари: