вторник, 26 ноември 2013 г.

Не всички ще празнуват

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече женевските договорености за уреждането на иранския атомен въпрос „историческа грешка”.

„Светът става много по-страшно място, доколкото най-опасният режим на планетата предприема съществени стъпки, за да получи най-опасното на планетата оръжие”, - заяви премиерът.

*

Ядреното споразумение, сключено в Женева, представлява „най-голямата дипломатическа победа” за Иран. Това заяви израелският външен министър Адвигор Либерман, след като еврейската държава предупреди, че не се обвързва със споразумението, предаде AFP.
„Това споразумение е най-голямата дипломатическа победа на Иран, който си спечели признание за неговото т.нар. легитимно право за обогатяване на уран”, каза Либерман в ефира на обществено радио.
По-рано от пресслужбата на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху разкритикуваха сделката между световните сили и Иран и го определиха като „лошо”.
В същото време министърът на икономиката Нафтали Бенет заяви, че страната не е обвързана с договореностите и има правото на самоотбрана.

http://bulgarian.ruvr.ru/news/2013_11_24/Netanjahu-Svett-stava-mnogo-po-strashno-mjasto-0030/
http://focus-news.net/news/2013/11/24/1851940/yadrenoto-sporazumenie-predstavlyava-nay-golyamata-diplomaticheska-pobeda-za-iran-zayavi-izraelskiyat-vanshen-ministar.html



**

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че постигнатото в Женева споразумение със световните сили е основа за бъдещ прогрес, предаде Reuters.
„Това може да бъде основата за бъдещи разумни действия”, е написал Хаменей в писмо до президента на страната Хасан Роухани, публикувано от агенция IRNA. В писмото се добавя: „Без съмнение, милостта на Бога и молбите на иранската нация бяха фактор за този успех.”

http://focus-news.net/news/2013/11/24/1851990/varhovniyat-lider-na-iran-privetstva-yadrenoto-sporazumenie.html