понеделник, 4 април 2011 г.

Две седмици по-късно

Либийската опозиция се обяви категорично против провеждането на сухопътна операция на коалиционните сили. Това заяви официалният представител на Националния преходен съвет Али Ауджали, цитиран от РИА Новости.
„Не желаем наземна операция на чужди въоръжени сили в Либия. Опозицията е способна самостоятелно да се справи с Кадафи, но продължаваме да се нуждаем от въздушните удари на коалицията и от помощ под формата на снабдяване", подчерта Ауджали, който е на посещение във Вашингтон.

http://news.ibox.bg/news/id_2096548603

Властите в Либия предупредиха, че бомбардировките на международните сили, водени от НАТО, могат да предизвикат огромна хуманитарна и екологична катастрофа.
Либия се опасява, че бомбени удари могат да бъдат нанесени по "великата изкуствена река." (Great Man Made River (GMMR)). GMMR свързва резервоар на прясна вода, в Сахара, с основните населени места на север. Либия е платила за изграждането на тази система 33 милиарда щатски долара. Водата се изпомпва от дълбочина 600-800 метра. Общата дължина на реката е повече от 400 км. Либийците са работили върху проекта повече от 30 години.
Мениджърът GMMR Абдумаджил Гахуд заяви на пресконференция в Триполи, че три тръби - една за газа, една за нефт и една за прясна вода - идват от Бенгази до Адждабия и Сирт, които са основни обекти на бомбардировките на НАТО.

http://news.ibox.bg/news/id_1783383682

**

Нефть на биржах в Лондоне и в Нью-Йорке по итогам торгов 4 апреля 2011 г. в очередной раз заметно подорожала, а официальные цены на нефтяные фьючерсы достигли максимальных значений более чем за 30 месяцев. В том числе, официальная цена нефти Brent накануне впервые с августа 2008 г. установилась выше уровня 120 долл./барр., а официальная цена нефти WTI (Light Sweet) впервые с сентября 2008г. установилась выше отметки 108 долл./барр.

http://www.oilru.com/news/246266/

*

On Monday, Ahmadinejad said oil prices would reach $150 per barrel, and that current crude oil prices were not justified.

http://worldmeets.us/kayhan000050.shtml##ixzz1IjgszTMp

Няма коментари: