сряда, 5 октомври 2011 г.

5 окт., международни новини

Русия и Китай блокираха резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, като се възползваха от правото си на вето, съобщи Би Би Си.
Руската и китайската страна отхвърлиха проекта, тъй като той не съдържа текст, изключващ възможността за въоръжена намеса на международни сили в Сирия.

*

САЩ съкращават разходите си за чужди държави заради бюджетната криза, съобщават чужди медии. Това ще бъдат най-големите съкращения за последните 20 години, което е индикация за отслабващата сила на САЩ да влияе върху света.
Към края на 2010 година разходите на Държавния департамент за международните отношения, както и за помощ за чужди държави достигаха 55 милиарда долара, но към края на 2011 година се съкращават на 49 милиарда долара.

*

Чехия и България не искат в близко бъдеще да приемат еврото. Това стана ясно след срещата на чешкия премиер Петр Нечас с българския му колега Бойко Борисов в Прага. Нечас отказа да се ангажира с конкретна дата за въвеждането на единната европейска валута в Чехия, пише австрийският вестник „Виртшафтсблат”.
„Правителствата на Чехия и България напълно отказват да дадат дата за приемане в еврозоната, защото никой не знае какво ще стане с този проект”, каза чешкият премиер.

*

Гърция увери, че служителите в публичния сектор и пенсионерите ще получат парите си навреме този месец, въпреки че поредният транш от международната финансова помощ беше отложен, пише вестник „Айриш таймс”.

*

Белгийски вложители са изтеглили само за няколко часа вчера 300 милиона евро в брой от банка Дексиа, съобщи агенция Белга, като се позовава на информация от анонимен източник на вестник "Тиджд".
Дексиа е под натиска на развитието на дълговата криза и според публикации в белгийския печат, рискува да стане първата европейска банка, жертва на тази криза. Правителствата в Брюксел и Париж отправиха послание, че ще направят необходимото за стабилизиране на банката, без да влагат в нея допълнителни средства. Властите гарантираха, че очакваното преструктуриране ще стане под контрола на централните банки на двете държави.

*


Вчера Bank of England обяви емитирането на 75 милиарда паунда (116 милиарда долара). Тези средства ще бъдат използвани за увеличаване на паричното предлагане в икономиката и за нейното стимулиране.
"Ние създаваме нови пари, защото в икономиката няма достатъчно пари. Налага се да се справяме с необичайни обстоятелства, но трябва да реагираме на тях спокойно и да предприемаме правилните мерки", каза Кинг. Според него, ситуацията в световната икономика прилича на тази през 30-те години на ХХ век, по време на Голямата депресия.

http://news.ibox.bg/news/id_897153707
http://news.ibox.bg/news/id_2079463241
http://focus-news.net/?id=n1573484
http://banks.dir.bg/2011/10/05/news9625102.html
http://money.bg/news/id_778457348

Няма коментари: